Nieuws

SEM Foundation ondersteunt cacaoboeren in Indonesië

De SEM foundation heeft bekend gemaakt een eerste initiatief te ondersteunen sinds de oprichting eind 2016. In samenwerking met de Rabobank Foundation zal de SEM Foundation werkkapitaal beschikbaar stellen aan de Koperasi Kerta Semaya Samaniya (KSS) coöperatie in Indonesië.
Koperasi Kerta Semaya Samaniya is gevestigd in de provincie Jembrana op West Bali. Op het eiland zijn veel landbouwactiviteiten, met name rijst en tuinbouw, maar ook koffie en cacao. Hoewel Bali bekend staat als paradijselijk is er nog veel armoede, voornamelijk onder kleine boeren. Op Bali wordt 10.746 hectaren door cacaoboeren verbouwd. De infrastructuur in dit gebied is goed ontwikkeld waardoor afzetmarkten goed bereikbaar zijn.
KSS is in 2006 opgericht met steun van de lokale overheid. In 2010 kregen ze het UTZ keurmerk. Met deze certificering heeft KSS haar eigen interne controle systeem kunnen ontwikkelen en heeft ze toegang gekregen tot de internationale markt voor duurzame cacao. KSS werkt met 26 boerengroepen met in totaal 466 leden (eind 2016). Om sterker te worden en verder te groeien als coöperatie neemt KSS deel aan het Progreso programma.
KSS ondervindt uitdagingen door gebrek aan werkkapitaal om cacaobonen in te kopen van de leden. De lening die de SEM Foundation, in samenwerking met de Rabobank Foundation, beschikbaar gaat stellen wordt gebruikt om cacaobonen van de boeren te kopen. Door gebrek aan financiële middelen hebben ze tot dusver niet kunnen voldoen aan de vraag van kopers. In 2015 kon KSS maar 50 ton kopen terwijl er bij de leden een productie van 200 ton beschikbaar was. De coöperatie heeft dankzij een lening 37,5 ton extra cacaobonen van haar leden kunnen kopen. Na verwerking en verkoop is de lening tijdig en zonder problemen afgelost.
In Q2 van 2017 wordt dankzij een nieuwe lening mogelijk gemaakt dat er nog meer cacaobonen kunnen worden ingekocht van de boeren tegen een eerlijke prijs, waardoor de kwaliteit van leven van deze boeren en hun gezinnen zal verbeteren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s